Eveet haftayı bitiriyoruz.Yeni bir haftaya pazar gününü keyifli bir şekilde geçirerek girmek eminim herkesin beklediği şey.
Pazar gününün en önemli şeyi ,sanırım sevdiklerimizle güzel bir kahvaltı.
Size pazar kahvaltınızı renklendirecek, bahar ayının en şifalı yabani bitkilerinden ikisini anlatmak ve güzel bir omlet tarifi vermek istiyorum.Yabani otların isimleri yörelere göre değişik olabiliyor,ben ise Tilkişan (yabani kuşkonmaz ) bahsetmek istiyorum.
Bahar aylarında mart,nisan,mayıs sonlarına kadar doğada, dikenli çalı şeklinde bitkinin taze sürgünleridir. Orman içlerinde kayalık ve makilik alanlarda, çam koruluklarında ve de yanmış orman arazilerinde bulunur.Taze sürgünleri koparılarak toplanır.Yabani kuşkonmaz yani Tilkişan ,görüntüsü benzer olan sarmaşıkla, farkı ;tatlı olmasıdır. Çok benzetilse de aslında iki bitki tamamen farklı familyadan gelir.Sarmaşık olan bitki acıdır.
Tilkişan antik çağlardan beri bilinen ve yenilebilir bir bitkidir.Günümüzde kültür formu üretimi yapılmakta ve kuşkonmaz olarak marketlerde yerini almaktadır.Şifalı bitkiler arasında kıymetli bir bitkidir.Anti- İnflamatuar ve Anti- Oksidan bir bitkidir.Lif olduğundan sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır.Bu nedenle Ayurveda Tıbbında kullanılır.B vitamini açısından zengindir, ayrıca protein içerir.Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır.Kan şekerini düzenler.Son yıllarda yapılan araştırmalarda çağın hastalığı olan kanser tedavisinde etkikidir.
Bu kadar şifalı bir bitkiyi , bahar aylarında pek çok pişirme şekli ile tüketebiliriz.Ben kendi mutfağımda,karışık ot kavurmalarında,makarnalarda ve omlet olarak kahvaltılarda tüketiyorum.Size de ot festivalin de TRT HABER programında da yaptığım omlet tarifi vermek istiyorum.
Demek halinde aldığınız Tilkişanları, öncelikle saplarını kırılan taze sürgünlerine kadar 2-3 cm lik parçalara ayırın, ve yıkayın.3 sap taze soğan yapraklarını ince ince kıyın ve tilkişanlarla birlikte 2 yemek kaşığı zeytinyagı ile birlikte 5-6 dk kızgın alevde öldürün,taze oldukları için hemen pişeceklerdir.Ocağın altısı kısarak isteğe göre 2-3 yumurta kırın ve yumurtaları karıştırıp birkaç dakiika pişirip ocagın altını kapatın.Ve servis yapın.Afiyet Olsun.
tilkişan omlet |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder