Alaçatının kırları ,buram buram binbir çeşit ot kokar her mevsim;bu güzel festivalin gerçek yıldızlarıdır onlar.
|
karabaş otu |
Deniz yamaçlarında kekik , karabaş , funda olurlar. Kumsallarda ise; kaya koruğu, deniz börülcesi,deniz fasülyesi. Bazen de bahçe kenarlarında ebeğümeci, şevketi bostan, radika , arapsaçı olurlar. Ve en güzel lezzet maharetlerini sunarlar konuklarına.
|
kuzu etli arapsaçı |
Şaşırırsınız onları gördüğünüzde. O mis kokulu karabaş bir bakmışsınız tatlı olmuş gelmiş size, yanında da bir kekik çayı ile. Ya da bir arapsaçı
kuzu etiyle pişmiş , yanında yoğurtlu sevketi bostan salatası.Hepsi birer oskar aday adayı,seç seçebilirsen...
Alaçatılı otlar bunlar bir tadına bakınca bağımlı olursunuz hem bu festivale hem de Alaçatıya.
Bu yıl Beşincisi yapılan Alaçatı Ot Festivali geçtiğimiz pazar sona erdi.Geçen yıllara göre bu yıl festival gerçekten çok farklıydı. Dolu bir tempoyla dört güne yayılmıştı. Bu yıl festivalin yüzünü değiştiren etkenlerden bir tanesi organizasyonu Alaçatı Sanat ve Kültür Derneğinin üstlenmiş olması.
Festivalin 1. günü ve 2. günü bu sene ilk kez, sabah doğa yürüyüşleri,otları tanıma ve toplama etkinlikleri yapıldı.Hangi otlar nasıl toplanır ayıklanır,hangi kısımları yenir ve ne zaman tüketilir.Dr Ayfer Tan ve Organisazyon Komitesi üyelerinden Aysun Yenice rehberliğinde yapılan etkinliğe ilgi hayli yoğundu.
Alaçatı ve bölgesi bitki çeşitliği açısından çok zengin bir bölge olduğu kadar bu bitkilerin bilinçsizce tüketilmesinden dolayı da tehtid altında olan pek çok bitki türleri mevcut.
|
orkide |
|
kaya koruğu |
Bu sene festivalin amaçlarından bir tanesi de; doğayı korumaya yönelik farkındalık yaratmak olduğundan etkinliklerde sık sık bunlara değinildi.Tehtid altında olan bitkilerin başında maalesef ki salep olarak tükettiğimiz yabani orkide kökleri gelmekte.Bu nedenle toplanması kanunen yasak olduğu halde ,bunların doğada bilinçsizce toplanıp tahribatı söz konusu ve bölgede etkinlik gezileri sırasında da,karşılaşılan manzaralardan biri oldu.
Yine bu sene ilk kez yapılan söyleşi ve seminerler vardı. Prof. Dr Yıldız Nemli" Yenen Yabani Otlar Ve Yararları" nı anlattı."Bitkilerle Beslenme" konulu söyleşiyi Prof. Gülden Köksal sundu."Alkali Beslenme " hakkında Dr.Ayşegül Çoruhlu güzel bir sunum gerçekleştirdi. Hazırladığı yiyecek ve içeceklerle izleyenlere farlı bir kapı açan "Raw Food " uzmanı Elçin Oflaz Çiğ Beslenme hakkında bilmek istenilenleri anlattı.Seminerlerden bir tanesi uluslararası boyuttaydı.Türkiyenin de içinde bulunuduğu, toplam 4 ülkenin katıldığı"Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik "projesinin tanıtımı yapıldı.
Perşembe ve cuma günü atölye Yağhane de Figen Mertol, Ayşenur Mıhçı, Yılmaz Öztürk ve Erhan Şeker tarafından çeşitli otlarla mutfak atölye çalışmaları yapıldı.
Göz Lokalde, Saime Berkkan'ın Fotoğraf Sergisi Alaçatı ve çevresinden güzel karelerle doluydu. Atelye Suhandan da ise; Suhandan Özay'ın Zanaattan Sanata Keçe isimli sergisi yer aldı.
Şelele Güder Büke 'nin seramik çalışmalarının yer aldığı sergi Atölye Su' da izleyenleriyle buluştu.Değirmenaltı Sanat Galerisinde ise Geleneksel Kağıt sanatından Otlu Kağıda isimli sergide kağıdın büyülü yolculuğu vardı.
Cuma akşamının bitişi İmren Han Otel de yapılan Gala Yemeği ile sona erdi.
Cumartesi günü sabah yöre halkının hazırladığı birbirinden güzel otlu yemeklerin satıldığı yüzlerce stand Alaçatı sokaklarını doldurdu.Binbir çeşit Alaçatı otlarıyla yapılmış enfes yemekler misafirlerinden tam not aldı.
Saat 12.00 de Eski Alaçatı Belediyesinin tahsis ettiği alanda Ot Festivali Uygulama Bahçesi Tanıtım Gezisi yapıldı.Geçen yıl oluşturulan, Ege Araştırma Enstitüsü ve Çeşme Tarım İlçe Müdürlüğünün desteği ile oluşturulan bahçede Yöreye ait 92 çeşit yenilebilir ot yetiştirilmekte.
Saat 15.00 de başlayan Ot Festivalinin artık geleneksel olan korteji,sokakları çoşku dolu izleyenleriyle tam bir festivale dönüştü.
Cumartesi günü festivalin kapanışı Ayhan sicimoğlu ve All Star Konseri oldu.
Pazar günü sabah Pazaryeri Camii meydanında önceki yıl yarışan yemeklerin stand açılışları ile başladı. Yarışma yemeklerini tadına bakmak isteyen herkes standların önünde lezzetli tatları keşfetmeye çalıştılar.Saat 11.00 de festivalin yarışmaları başladı."En Güzel otlu yemeği Kim Pişirmiş?","En Fazla Ot Çeşidini Kim Toplamış?"
Yarışmanın Sunuculuğunu ekranların sevimli yüzü Jess Molho yaptı.Her iki yarışmanında jüri üyeleri dereceye girenleri seçmekte gerçekten çok zorlandı. Birbirinden güzel otlu yemekler,tatlılar ve salatalar vardı.
Ama her yarışmada olduğu gibi en iyilerin kim olduğunu belirlemek gerekiyordu.Jüri üyeleri dereceye girenleri belirlerken Alaçatı sakinlerinin kurduğu Türk sanat Müziği Korosu ve Komşu ada Midilliden Yunanlı bir grup ege türkülerini Türkçe-Yunanca seslendirdi.Bu güzel festival Ot kokularının arasından dostluk kokuları yaymaya başladı.
Konuklar eğlene dursun,sıra geldi sonuçların açıklanmasına...Ve 26 kişinin yarıştığı yemek kategorisinde 1.Karabaş Otlu Macun ile Emine Özgün 2.Enginar Tatlısı ile İsabet Barutçuoğlu 3.Şevketi Bostanlı Sübye Mürekkep Balığı ile Yonca Kaleli oldu.
Ot toplama kategorisinde ise, (ögrencim:)) 1. Anıl Taş ,109 çeşit ot 2.Dürdane Kaya, 92 çeşit ot, 3.Durdu Mehmet Yanar oldu.
Festival sırasında yarışmacılara pek çok hediyeler verildi. Alaçatı Sanat ve Kültür Derneğinin Stantında 2013 yarışan yemeklerin kitabını, festivalin tüm katılımcılarıyla buluştu ve kitaplıklarda yerini aldı.18.04.2014